tiistai 27. maaliskuuta 2018

Dädäismi #4 - Vauvauinti isän ja pojan harrastuksena

Päätin kirjoittaa tästä aiheesta, koska kyseessä käsittääkseni hyvin tyypillinen harrastus vauvaperheille. Lisäksi halusin kertoa millaista on käydä vauvauimassa kahdestaan lapsen kanssa. Useimmiten uimassa näkee ainakin oman kokemukseni perusteella sekä äidin että isän lapsen seurana.

Olemme käyneet Suuri Sydän -yrityksen järjestämässä vauvauinnissa muutaman kuukauden ajan. Paikkana toimii Turun Caribia-kylpylä, joka toimii meille paremmin kuin hyvin, koska paikan päälle voi kävellä vaunujen kanssa. Tämä on huomattavasti kätevämpää kuin autoilu, johon liittyy parkkipaikan etsimistä, turvaistuinsähellystä ja vähemmän raikasta ulkoilmaa. Kirjoitan alle muutamia huomioita, joita olen tehnyt käydessäni Tapsan kanssa kahdestaan vauvauinnissa. En kutsuisi tätä oppaaksi tai ohjeeksi mutta joitain vinkkejä voi toki mukaan napata. 

Ennen uintia

Mikäli uintiaika on varhain aamulla on erittäin suositeltavaa pakata kamppeet valmiiksi edeltävänä iltana. Meidän uimakassi pitää sisällään uimahousut (kannattaa muista myös omat, meinasin kerran unohtaa), pyyhkeet, muovipussi märille simmareille, vaihtovaatteet (lapselle parit ekstrat ei ole koskaan pahitteeksi) sekä vaippoja. Uimavaippoja emme käytä eikä niille ole vielä koskaan ollut tarvetta (tämä on hienovarainen tapa sanoa, että Tapsa ei ole uimarin urallaan kertaakaan pissannut tai kakannut altaaseen, ja tästä olemme joka päivä kiitollisia). Lisäksi otamme mukaan pullon maitoa tai korviketta, jotta uimari saa urheilusuorituksen jälkeen heti palauttavan hörpyn ja voi siirtyä suoraan päiväunille.

Matkaan kannattaa varata ennemmin liikaa kuin liian vähän aikaa. On huomattavasti mukavampaa vaihtaa uimavaatteet kaikessa rauhassa päälle kuin hiki päässä alati kasvavan paniikin vallassa riuhtoa pojalta vaatteet pois ja tunkea uikkarit jalkaan. 

Juuri ennen altaaseen menoa nopea ja lämpöinen suihku. Ei ole mielestäni paheksuttavaa, jos otatte suihkun uikkareissa. Yllättävän hankalaa käydä suihkussa yksin pienen lapsen kanssa siten, että otat lapselta ja itseltäsi uikkarit pois ennen suihkua ja puet ne takaisin päälle suihkun jälkeen. Koetimme kerran tätä ja totesimme yhteisesti, että antaa olla. Aikaa ja hermoja tuhraantui eikä lopputulos ollut ratkaisevasti parempi.

Uinnin aikana

Pidä hauskaa muksun kanssa ja kuuntele mitä ohjaaja sanoo. Koittakaa uusia temppuja rohkeasti, luonnollisesti aina ensin ohjaajan opastuksella. Kuuntele ja seuraa lastasi. Mikäli joku juttu vaikuttaa hänestä kivalta, sitä rohkeasti lisää. Jos joku juttu ei miellytä, tehkää jotain muuta. Simppeliä. Uiminen pienen muksun kanssa on oikeasti todella rentoa ja hauskaa. Kädetkään ei väsy vaikka pienokaista kanniskelee 30min putkeen, koska vesi jeesaa niin paljon.

Tapsa on innokas sukeltaja. Uinnin aikana hän sukeltaa mm. käsissä eli otan kainaloista kiinni, nostan korkealle ilmaan niin, että jalat osoittavat kattoon ja upotan pojan pinnan alle n. sekunniksi, josta nostan hänet pintaan ja jatkan eteenpäin uinnin omaisessa liikeradassa. Sukeltaa voi myös reunalta eli poika istumaan altaan reunalle, jossa hän istuu vähän hölmistyneenä. Siitä houkutellaan poju kellahtamaan eteenpäin veteen. On erittäin viihdyttävää seurata, kun Tapsa hieman ilmeettömästi kaatuu eteenpäin ja sukeltaa veteen. Pinnalle noustaessa on tyypillisesti jo leveä hymy vallannut pojan kasvot. 

Uinnin jälkeen

Altaasta noustuamme käärin Tapsan pyyhkeeseen ja suuntaamme suihku/sauna-alueelle. Otimme alusta alkaen tavaksi riisua pojan uikkarit höyrysaunassa, jottei tule liian kylmä. Ensimmäisillä kerroilla Tapsa ei ollut ideasta täysin innoissaan ja usein muut saunojat saivat kuulla hätääntyneen pojan rääkäisyjä höyryn läpi kun isä kiskoo märkiä uikkareita pois jalasta (vaikeampaa mitä ensin olettaisi). Saunasta menemme suihkuun. Tässä vaiheessa otan omatkin simmarit jalasta ja suihkuttelemme itsemme puhtaaksi.

Pukuhuoneessa lasken Tapsan hoitotason kaltaiselle, jossa kuivaan (viime aikoina Tapsa on ottanut tässä kohtaa tavaksi pissata päälleni, oh well) ja puen hänet. Itse olen tässä kohtaa vielä vettä valuva ja vailla rihman kiertämää. Olen havainnut, että poika on paras saada nopeasti kuivaksi ja lämpimäksi sillä pikku vauvat eivät nauti olostaan märkänä ja/tai kylmänä (kiitos kapteeni Ilmiselvä).

Kun Tapsa on vaatteissa, kuivaan ja puen itse sillä aikaa kun Tapsa viihdyttää muita pukuhuoneessa olijoita ja heidän vauvojaan. Kerään kamppeet kasaan, laitan pojun ilman ulkovaatteita vaunuihin ja suuntaamme kohti Hotellin aulaa (ei-turkulaisille kerrottakoon, että Caribia on kylpylähotelli). 

Aulassa istumme O'Leary's -sporttibaarin vakiopöytäämme ja Tapsa tilaa "the usual" eli tuttipullolisen maitoa/korviketta. Syötän pojun, jonka jälkeen puen haalarin. Kotimatkaa on takana yleensä 5-10 minuuttia, kun Tapsan silmät lupsahtelevat kiinni ja pian poika on umpiunessa. Vauvauinnin jälkeen uni maittaa: ennätysunet olivat kerran 3 tuntia ja vartti ja voin kertoa sen olleen nannaa myös isälle. Yli kolme tuntia vapaa-aikaa, DAMN!

Tiivistys vauvauinnista

Suosittelen vauvauintia lämpimästi. Sen lisäksi, että uinti tutkitusti kehittää vauvan motoriikkaa ym. on vauvauinti mukavaa ajanvietettä ja hyvää bondailuaikaa vauvan kanssa. Lisäksi uinnin parissa vierähtää aina mukavasti yksi aamupäivä (tai iltapäivä) eli vähemmän pitkästyttävää kotihengailua pienokaisen kanssa (pitkästyttävä kotihengailu kuullostaa muuten tulevan Dädäismin aiheelta, hyvä minä).

Mikäli vauvauintiin osallistuminen epäilyttää sen varjolla, ettei puoliso pääse mukaanne, menkää silti. Kunhan varaa tarpeeksi aikaa ja oikeat varusteet, selviää hienosti. Rohkeasti uimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti